TRAPANI SYCYLIA
Ośmiornicę dusimy w jej własnych sokach, które puści pod wpływem temperatury z dodatkiem sporej ilości oliwy, koniaku, wina i pomidora. Powstanie w ten sposób wyjątkowy i wyrafinowany sos, który można podać na ciepło, jednak na zimno jest chyba jeszcze lepsza.
Maczana w sosie bułka lub chleb i delikatne mięso ośmiornicy będzie ucztą dla podniebienia. Do tego lampka wina i nic nam więcej do szczęścia nie trzeba w gronie przyjaciół.
SKŁADNIKI:
- ośmiornica (1-1½ kg)
- 10 szalotek
- 110 ml octu balsamicznego
- 100 ml koniaku
- 110 ml słodkiego białego lub wina
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka miodu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 200-225 ml oliwy z oliwek
- 1 duży pomidor z gatunku mięsistych
- pieprz
- sól do smaku
- szczypta świeżego tymianku do posypania
Wykonanie:
- Oliwę lekko rozgrzać a szalotki pokroić na ćwiartki i zeszklić na oliwie
- Ośmiornicę podzielić przy rozecie w luźne macki
- Pomidora sparzyć, obrać i pokroić w kostkę.
- Do rondla z zeszkloną szalotką dodać pozostałe składniki (z wyjątkiem miodu) i ośmiornicę podzieloną na macki
- Rondel przykryć pokrywką i gotować przez 1/2 godziny
- Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dalej gotować mieszając delikatnie redukując/odparowując sos.
- Na koniec dodać do sosu miód.
- Wymieszać i podawać na ciepło jako przystawkę.
- Można posypać świeżymi listkami tymianku