Ośmiornica duszona w sosie własnym

TRAPANI SYCYLIA

Ośmiornicę dusimy w jej własnych sokach, które puści pod wpływem temperatury z dodatkiem sporej ilości oliwy, koniaku, wina i pomidora. Powstanie w ten sposób wyjątkowy i wyrafinowany sos, który można podać na ciepło, jednak na zimno jest chyba jeszcze lepsza.

Maczana w sosie bułka lub chleb i delikatne mięso ośmiornicy będzie ucztą dla podniebienia. Do tego lampka wina i nic nam więcej do szczęścia nie trzeba w gronie przyjaciół.

SKŁADNIKI:

  • ośmiornica (1-1½ kg)
  • 10 szalotek
  • 110 ml octu balsamicznego
  • 100 ml koniaku
  • 110 ml słodkiego białego lub wina
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka miodu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 200-225 ml oliwy z oliwek
  • 1 duży pomidor z gatunku mięsistych
  • pieprz
  • sól do smaku
  • szczypta świeżego tymianku do posypania

Wykonanie:

  1. Oliwę lekko rozgrzać a szalotki pokroić na ćwiartki i zeszklić na oliwie
  2. Ośmiornicę podzielić przy rozecie w luźne macki
  3. Pomidora sparzyć, obrać i pokroić w kostkę.
  4. Do rondla z zeszkloną szalotką dodać pozostałe składniki (z wyjątkiem miodu) i ośmiornicę podzieloną na macki
  5. Rondel przykryć pokrywką i gotować przez 1/2 godziny
  6. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dalej gotować mieszając delikatnie redukując/odparowując sos.
  7. Na koniec dodać do sosu miód.
  8. Wymieszać i podawać na ciepło jako przystawkę.
  9. Można posypać świeżymi listkami tymianku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.